💜Piekepoe💜

Een tijdje geleden schreef ik in mijn blog “Moekezoete” dat mijne pa een man van weinig woorden is.

Je zegt niet veel maar als je iets zegt …  en je staat niet graag op foto’s maar dat trekken we ons niet aan. Telkens met je mysterieuze glimlach.

 

 

 

En nu met tanden bloot …  Deze foto’s zijn zeer zeldzaam.

 

 

Als kind ging ik met jou veel wandelen in de Vlaamse Ardennen, samen met Castro.  Onzen verbastadeerden hond.  Als pup leek hij op een aap.  Hij was een kruising tussen een husky en nog iets.

Wij gingen ook veel 4X4 rally rijden.  Met de Suzuki, met de Daihatsu taft, de Daihatsu Feroza, met de Toyota Hi-Lux… en af en toe kwamen we met een bluts naar huis.  Tot ergernis van moekezoete.

20190608_203803-800x600

De muziek in de auto bestond voornamelijk uit Country and Western.  8 tracks cassettes werden er afgespeeld. Dat waren de voorlopers van de cassettes. Tammy Wynette, Dolly Parton, Don Gibson, Don Williams, Glen Campbell, Hank Williams, Kenny Rogers, Loretta Lynn, Patsy Cline, Willy Nelson, …  Meegekweeld van begin tot einde.

20190605_1307556919594429772912149.jpg

Wij gingen naar 4×4 rally’s in de streek en ook in de Ardennen (Dohan) waar wij onder het goedkeurend en toeziend oog van de boswachter zijn paden vrij van onkruid en struiken maakten.  “Groen” bestond toen nog niet. Daar heb ik leren tussen de paaltjes rijden wat tijdens mijn rij-examen zeer goed van pas is gekomen. De autorijlessen zelf heb ik daarna aan een instructeur van de rijschool overgelaten omdat ik schrik had dat jouw knieën anders kapot genepen zouden zijn.  En dat zuchten en naar buiten kijken…  vergeet ik nooit meer.  Hilarisch eigenlijk. 😂🤣

De camping bestond daar toen uit een afgemaaid graanveld waar de pieken pijnlijk in de rug aanvoelden.  Er was geen toilet want dat moesten we zelf uitgraven. Ik denk dat mijn gezicht boekdelen sprak want we zijn toen als “Big spenders” uitgeweken naar Bouillon in een hotelletje om te slapen.  Daar aten we dan na de rally’s ne goeien steak au poivre en ’s ochtends een deftig ontbijt.  Glamping avant la lettre.

De landschappen waren prachtig en de modder lekker vettig.

Af en toe reden we ook enkel in het stof in plaats van in de modder.  Het stof in combinatie met zonnebrandolie gaf schitterende resultaten op onze huid.  Ook de witte kledij was klaar voor de vuilnisbak want de wasproducten toen waren niet zo straf als nu. Het avontuurlijke heb ik zeker van jou meegekregen.

Je passie voor auto’s en jeeps deel je ook met mij. En als je een nieuwe wagen gaat kopen dan weet je er alles over. De verkoper moet je geen “foefkes” wijsmaken. Dat trekje heb ik ook 😉

Jij las veel boeken en luisterde vooral naar klassieke muziek. Ook dit heb ik van jou meegekregen.  Jouw vorm van ontspanning na een zware dag in de bouw, als bierhandelaar voor Piedboeuf, als weekendwever bij Santens of op het dak.  “Ne fijnen in het grof werk” zoals moekezoete altijd zegt.  De laatste jaren voor je pensioen was je instructeur dakwerken.

img_02607903225739471369015.jpg

Aan jouw cursus heb ik toen mogen meewerken.  Jij schreef met de hand en ik typte deze uit.

Tuinen ontwerpen was ook jouw ding.  Als het werk meevalt zit je te fluiten. Indien dit niet het geval is komt je vocabulaire aan scheldwoorden naar boven gevolgd door het woord “kweddelen”.

wp-15600191581051922627938446715435.jpg

Mijn vakantiejobs bestonden vroeger uit mee helpen op het dak.  Lijnen trekken met de smetkoord, pannenlatten vasthouden terwijl jij ze met nagel en hamer inklopte, dakpannen op de lift leggen en naar boven sturen en dat in weer en wind. Soms lag er zelfs sneeuw…

Dit was ook jouw manier om aan te tonen dat ik mijn best moest doen op school.

De liefde voor alle filmgenres en talen dank ik ook aan jou.  Jij bent een echte cinéfiel.  Wekelijks gingen wij in Brussel naar de film.  Ook jij bent stiekem een nerd want science fiction is ook jouw dada.  Met jou zag ik de eerste Star Wars film.

Thuis keken we ook veel naar de franstalige zenders.  Brussel-Frans en Rijsel 1 en Rijsel 2.  Begin jaren ’80 hadden we kabel en konden we naar BBC kijken waar de sitcom “Neighbours” deel uitmaakten van onze dagelijkse routine.  Ja, jij keek daar ook naar.  Samen keken we elke zaterdagochtend naar multi coloured Swap Shop met Noel Edmonds, John Craven en Maggie Philbin.  Going Live met Phillip Schofield en Sarah Greene.  Ook Top of the Pops stond op het lijstje.

Telkens ik naar zee ging bij Marrainne en Pepoon had ik hetzelfde ritueel. Van zodra ik uit de auto stapte kon ik niet wachten tot ik om de hoek naar het speelgoed kon gaan kijken. Zij hadden daar telkens de nieuwste barbies. Mijn ogen vielen daar op een afrikaanse familie en ik was meteen verkocht. Jij was niet voor die barbiepoppen maar deze familie, die niet van het merk Mattel was, kon jou bekoren. Ik was zo blij hiermee. Ik krijg opnieuw hetzelfde gevoel nu ik dit schrijf.

Jij bent ook een dierenvriend. In ons gezin was er telkens een hond aanwezig. Castro, Wietse, Mabel en nu Tina.  Jij bracht ook dieren mee naar huis die jij op de bouwwerf vond. Een schildpad, een egel en het meest speciale was een uilenjong waar we nog mee naar het Zwin gereden zijn om zeker te zijn dat zou overleven. Wij hadden toen meer succes met ons “kik en uultje” dan de andere vogels daar aanwezig.

wp-15600612519594298576315342817832.jpg20160612_0745411709574626.jpg

Een andere eigenschap die ik ook van jou heb is dat als ik “iets gedrumd è” ik er volledig voor ga en mij er in vastbijt.  Niet zo fanatiek zoals jij maar het scheelt toch niet veel 😊

Jij was één van de eersten die wist hoe het er  in mijn “vorig” leven aan toe ging.  Samen hebben we zitten huilen.  Ik zat toen als 33-jarige op jouw schoot.  Bij mijn eerste zwaar verkeersongeval ben ik terug naar huis gekomen en ben ik in jouw armen gevlogen.

Toen ik ziek was kwam jij elke dag langs.  Soms 2 keer.  Jij ging fietsen of ging met Tina wandelen in onze buurt.  Jij sprong telkens binnen om iets te drinken.  Jouw manier van bezorgdheid. Een dreupelke drink jij ook graag af en toe.  Ook geef je nu veel meer knuffels dan vroeger en backrubs met je knokkels.  Jouw manier om te zeggen dat je mij graag ziet.

Sinds een paar jaar volg je samen met moekezoete danslessen.  Een chance voor al die konijnen die niet meer “duud getorten” worden.  Vol passie geeft jij je over aan het ritme van de muziek.  Tot ergernis van Tina die er ook altijd tussen wil komen.

 

Je tweede liefde heb je gevonden in de vorm van bergwanden, ijs en muurklimmen.  Elk jaar ga jij met mijn neef Geest klimmen in Chamonix.  Alléé, het is wel wat minder nu want die week bestaat voornamelijk uit lezen, lekker eten in het japanse restaurant in Chamonix en een wandeling/beklimming in het ijs.  Credits voor de foto’s in de diamontage hieronder gaan naar hem uit.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Outdoorkledij heeft voor jou geen geheimen meer.  Je kleerkast ligt vol van het duurzame en onverslijtbare materiaal.  Elk jaar opnieuw komen er nog betere technische kledingstukken op de markt.  Soms maar “nen neusdoek” groot wat heel handig is om mee te nemen tijdens de kampeertochten.  “Duust” heb je er.  “Dane vent is zoe preus”.

Snoepen doe je ook graag.  Een pautse kaffie mee een praline, of chocomousse, of toarte mee chocola, maspein… en een dreupelke.  Als ik binnenspring sta je direct met je pralinedoos, truffels of paaseieren klaar om mij te laten proeven en zo mee te kunnen eten van die extraatjes tijdens jouw regiem. Dienen tonie aka Sahara mee een upken op.

 

 

Als opa en mee-opa heb jij je ook meer dan bewezen.  Ook deze taak vervul je met glans. Je staat altijd klaar om de gasten ergens naartoe te voeren, te babysitten, een luisterend oor te zijn, en nog zoveel meer.

Ik heb het getroffen met een pa zoals jij.  Enig en uniek.  Je gevoel voor droge humor, je wijsheid, …  Mijn held. Ik zeg het misschien niet genoeg maar ik ben trots op jou en zie je doodgraag.

Je Tsjoe x

 

 

 

 

2 gedachten over “💜Piekepoe💜

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s