De ene klaproos is de ander niet …

Op donderdag 26 juli, één van de warmste dagen, zijn we gaan fietsen in het Heuvelland, de Klaproosroute van ANB.

Met de auto zijn we eerst naar de Kemmel gereden om in de toeristische dienst onze ingangskaarten te kopen voor de site “Bayernwald”. Aangezien het dorstig weer was hebben we eerst nog een drankje genuttigd in ’t Gapertje, een eethuisje in het dorp zelf.

Voorzien van genoeg water en gellekes zijn we onze tocht gestart.

Gezien het niet verantwoord was om zware inspanningen te doen heb ik tijdens deze tocht optimaal gebruik gemaakt van mijn trapondersteuning op lady Lavender. En ja hoor, ik ben er meer dan tevreden over. Mijn batterij heeft in tegenstelling tot de fietstochten in de Provence nu wel op volle toeren gewerkt. Roosje had mij ook uitdrukkelijk de opdracht gegeven om deze te gebruiken. En aangezien ik luister …

Het fietsen op zich was aangenaam omdat er veel wind was. De ene luchtstroom al heter dan de andere.

De route liep langs velden en immens veel kerkhoven… Witte stenen in de grond verwijzend naar al de slachtoffers in deze brute, wrede en waanzinnige oorlog. Het feit dat er waarschijnlijk nog duizenden lichamen bedolven liggen onder de lagen aarde waar nu meerdere granen gezaaid worden. Ik werd er telkens weer stil van.

Aangekomen in Bayernwald word je terug meegenomen in de tijd. Deze site bevindt zich op privéterrein in Wijtschate en ligt 40 meter hoog. Daardoor was deze site militair en strategisch heel belangrijk. Hier werd de loopgravenoorlog door Britten en Duitsers uitgevochten. Om de Britten te kunnen volgen en af te luisteren werden er ‘luisterschachten’ gegraven. Hier staat luisterschacht Berta 4. Deze site werd gerestaureerd en is heel goed onderhouden.

In een paviljoen naast de loopgrachten staat een maquette waar de frontlinies op staan. Een eenzame mot die waarschijnlijk verkoeling zocht onder deze beschutting lag dood op de maquette. Het leek er op dat ze in haar ééntje een offensief had uitgevoerd. Ze had de strijd verloren…

Op de route kon je ook een bezoek brengen aan de “Pool of peace”. Een vijver met witte bloemen in een krater van een bom. Een oase van rust waar het water af en toe rimpels vertoont. Vissen zwemmen er vrolijk in rond.

20180726_151010

In Dranouter was men volop bezig alles aan het opzetten voor het festival van begin augustus. In het dorp was het verder muisstil. Geen enkele drankgelegenheid was open. Intussen begon ons water heel lauw te worden.

Gelet op de hoge temperaturen en de warme wind die als “verfrissing” diende zijn we gestopt in l’Amazone. Een mulitfunctionele zaak waar je niet alleen kon eten, maar ook kon genieten van een massage of je haar kon laten kappen en drogen onder de bijkomende hitte van een haardroger. Het uitzicht was prachtig. Daar hebben we een dame Blanche gegeten. Een beetje suikers opdoen voor de het laatste stukje van de rit.

Van daar uit reden we verder richting de klaproosvelden. Of dat dachten we toch…

De klaproosvelden waren er niet (meer). Op 1 veld was er iets misgelopen tijdens het zaaien. In plaats van klaprozen stonden er zonnebloemen met hier en daar 1 verdwaalde klaproos. Grote ontgoocheling. In Oudenaarde, in onze achtertuin, was het klaprozenveld wel in bloei gekomen.

Deze hadden we ook bezocht. Op de site van ANB stond dat er een paar velden door de droogte niet in bloei waren.

De andere kant was een veld waar 1 klap”Roos” stond…

screenshot_20180731-133520_photos

Ik was blij toen we terug in het dorp waren. De hitte begon zo stilaan wat op mijn humeur te werken en ik had er (lees achterwerk) een beetje genoeg van.

Nadat we ons in de wagen omgekleed hadden zijn we nog naar café Boutique gegaan om nog wat verfrissende vloeistoffen te nuttigen. Een mooi ogend café waar het lekker fris en aangenaam vertoeven was. De uitbater is een vriendelijke man. Op de kaart hadden ze verschillende soorten bieren. Ikzelf heb een blond bier “De Poes” gedronken. Ideaal voor deze temperaturen. Roosje is voor een “Rodenbach” van het vat gegaan.

De weg naar huis was nog lang. De airco op onze verhitte zoute huid was zalig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s